Volgende project

G.C. Floriande

Het voorzieningencluster maakt deel uit van de IJtochtzone, een groene strook met gebouwen voor onderwijs, zorg en opvang in de uitbreidingswijk Floriande (Haarlemmermeer). De voorzieningen in deze strook zijn in het stedenbouwkundig plan gedacht als losse paviljoens, in zogenaamde ‘kamers’.

In één van deze kamers staat het voorzieningencluster Floriande, bestaande uit een gezondheidscentrum met huisartsenpraktijk, fysiotherapie en apotheek, met hiernaast gelegen een gebouw voor kinder- en naschoolse opvang.

In dit voormalige polderlandschap waait de wind nog steeds genadeloos. Om luwte en beslotenheid te bieden, zijn beide gebouwen met hun ingangen naar elkaar gedraaid, hebben een hof naar hun entreehal en worden deze hoven ontsloten door glazen taatsdeuren.De gevels zijn bestand tegen zwaar weer dankzij ondermeer Clickbrick® monolitische (voegloze) stapelstenen en met koperoxide (3,5%) groen gekleurde betonnen kozijnlijsten. Deze kozijnlijsten refereren aan de prefab betonelementen, zoals gebruikt bij de pioniers-boerderijen in de Noordoostpolder tijdens de jaren 50 van de vorige eeuw. De degelijke materialen in de gevels zijn bewust gekozen vanwege hun duurzame eigenschappen en ogen bovendien als een goede bescherming in het gure landschap.

Het gezondheidscentrum is centraal georganiseerd door een dubbelhoge, voornamelijk glazen entreehal met hieraan in clusters gekoppeld de verschillende zorgfuncties: huisartsenpraktijk, fysiotherapie en apotheek. Ook het gebouw voor het kinderdagverblijf en naschoolse opvang heeft een centrale hal en naast het entreehof een tweede omsloten buitenruimte als speelplein.

De sfeer in het interieur van beide gebouwen is neutraal, rustig en toegankelijk, waardoor de vaak in een kwetsbare situatie verkerende bezoeker zich de omgeving zonder veel moeite kan toeëigenen. De larix kozijnen, afgewerkt met white-wash lak zorgen voor een beheerste natuur-lijkheid. Het hagelwitte akoustisch spuitwerk op de plafonds zorgt voor stilte. De marmoleum vloeren volgen de kleuren van de buitengevels.

 



Locatie Waddenweg 7, Hoofddorp

Opdrachtgever S.G.C. Haarlemmermeer

Programma Gezondheidscentum

Oppervlakte 1.500 m2

Ontwerp 2002

Oplevering 2005

Aannemer Meijer Bouw, Sassenheim

Constructeur IBT Veenendaal

Management Snelder Architecten

Fotografie Luuk Kramer