Volgende project

KINZO

Voor Kinzo Gereedschappen moest een nieuw distributiecentrum ontworpen worden, nadat de oude was afgebrand. Na onderzoek werd een terrein gevonden op het industrieterrein Heestereng bij Ede. Aan de nieuwe snelweg A30 ligt Kinzo op een potentiële zichtlocatie.

Het complex bestaat uit een 11 meter hoge distributiehal, die aan de voorzijde uitloopt in een zeven meter hoog, bandvormig magazijn. Deze functionele blokken zijn bekleed met stalen golfplaten. Op het lage magazijndeel staat een twee verdiepingen hoog kantorenblok als een zelfstandig object, geplaatst op acht ranke kolommen. Door de rankheid van die kolommen lijkt het kantorenblok te zweven. Daarnaast voert een lome hellingbaan naar een parkeerdek boven op het lage magazijndeel. De diagonaal van de hellingbaan zorgt voor dynamiek in de verder rigide rechthoekige compositie. Het resultaat is een elementaire geometrie, die vanuit een langsrijdende auto in één blik gevangen kan worden.

Met het ontwerp voor de nieuwe huisvesting voor Kinzo Gereedschappen in Ede wil het bureau demonstreren dat een bedrijfsgebouw niet per definitie volledig horizontaal georganiseerd hoeft te zijn. Daarmee kan de architectonische opgave voor het bedrijfsgebouw zich van een stigma ontdoen en het cliché-archetype van de doos op een parkeerterrein van zich af werpen.

Locatie Celsiusstraat 37, Ede

Opdrachtgever Kinzo Gereedschappen

Programma Distributiehal + kantoren

Oppervlakte 29.000 m2

Ontwerp 1999

Oplevering 2000-2004

Aannemer Ballast Nedam, Utrecht

Constructeur IBT Veenendaal

Fotografie Luuk Kramer