Next project

RWZI

RWZI is part of a large-scale restructuring area that includes recreation area “Anna’s Hoeve” designed by the architect Dudok, an important natural area and a future residential area of about 700 homes. Many large consumers with high ambitions on a relative compact area. Therefore, the client was soon thinking about double use of land.

The option of hiding the RWZI installation under a hill to be erected artificially was sought after during the designing phase. This hill could form a continuous outdoor space together with the surrounding (park) landscape and provide a recreational walking option by constructing footpaths. A number of apartments have been included in the plan immediately adjacent to the hill.

In the technical lay-out of the building, the demanded compactness resulted in a sewage purification installation according to the head-neck-torso type. The torso has been hidden inside the hill entirely. The biological purification and filtration takes place here. The torso has a length of 95 metres, a width of 35 metres and a height of 16 metres. The neck is like an incision into the hill and forms the area in which the logistics take place and where the workshops are located.

The service building (the head) is dominantly visible in the surroundings, sticks out above this hill like a concrete periscope and thus marks the complex. The height of this service building is 32 metres and it contains, among other things, a canteen, an exhibition space and offices. Via an aqueduct, the effluent gutter, coming out of the service building, the filtered wastewater (effluent) is discharged into the surface water well-visible to everybody.

Location Hilversum

Client Waternet Amsterdam

Program Water waste plant

Area 10.000 m2

Design 2008

Completion Not realized